MENU

MAJLIS DAERAH MERSING
N0.1, JALAN TUN DR. ISMAIL, 86800 MERSING, JOHOR DARUL TA’ZIM

 

TATACARA PERMOHONAN LESEN ANJING

 

 1. Dapatkan Borang Permohonan Lesen Anjing di Kaunter Pelesenan,  Majlis Daerah Mersing.

 

 1. Lengkapkan butiran pada borang permohonan (butiran A hingga D) dan lekatkan gambar-gambar berkaitan di ruangan (E hingga G).

 

 1. Lengkapkan Borang Pandangan Jiran (Lampiran 1).

 

 1. Membuat  pemeriksaan  dan mendapatkan  suntikan  pelalian  anjing  berkenaan daripada  Jabatan  Perkhidmatan  Veterinar/Doktor  Veterinar Berdaftar  serta lengkapkan maklumat (Lampiran 2).

 

 1. Serah borang  permohonan dan lampiran-lampiran yang lengkap  berserta salinan-salinan  yang diperlukan (kad pengenalan pemohon, surat pemeriksaan/sijil kesihatan) di Kaunter Pelesenan, Majlis Daerah Mersing.

 

 1. Borang yang lengkap sahaja akan diproses.

 

SYARAT-SYARAT PERMOHONAN LESEN ANJING

 

 1. Anjing mencapai umur tiga (3) bulan perlu mendapatkan lesen daripada Majlis Daerah Mersing.
 2. Jenis premis yang dibenarkan memelihara anjing ialah rumah kediaman sesebuah (Banglo - 2 ekor), rumah berkembar (Semi D - 2 ekor), Rumah Teres lot tengah atau lot tepi (1 atau 2 tingkat - 1 ekor), rumah teres lot hujung (Conner - 1 ekor).
 3. Jenis premis yang perlu mendapatkan pandangan jiran ialah rumah teres (1 atau 2 tingkat), lot tengah perlu mendapatkan pandangan jiran kiri dan kanan sahaja, rumah teres lot tepi dan lot hujung (conner) perlu mendapatkan kebenaran jiran kiri atau kanan sahaja.
 4. Pemohon perlu mengemukakan gambar anjing, gambar lokasi rumah anjing dan gambar sekitar  premis pemohon dengan menggunakan borang yang disertakan.
 5. Pemunya anjing perlu mengemukakan Sijil Kesihatan daripada Doktor/Pegawai Jabatan  Veterinar  Negeri Johor atau lain-lain Doktor Veterinar berdaftar. [Suntikan ubat pencegahan anjing gila (hydrophobia) kepada anjing peliharaan tidak diwajibkan].
 6. Jenis anjing yang tidak dibenarkan dipelihara ialah Akita, American Bulldog, Dogo Argentino, Fila Braziliero, Japanese Tosa, Neapolitan Mastiff, Pit Bull Terrier/American Pit Bull dan Stafford Bull Terrier.
 7. Anjing dari jenis Rottweiler tidak dilarang untuk dipelihara tetapi pemilik perlu mendapatkan kebenaran khas daripada Jabatan Veterinar Negeri Johor sebelum dilesenkan oleh PBT. Syarat mendapatkan kebenaran khas ini bagi permohonan baru sahaja. Bagi pemilik sedia ada yang telah mempunyai lesen boleh terus memperbaharuinya sehingga anjing tersebut mati.

BAHAGIAN PELESENAN,

MAJLIS DAERAH MERSING

TEL : 07-7981818 samb:228

 

 

YANG DIPERTUA

MAJLIS DAERAH MERSING

Files: 
LampiranSaiz
BORANG PERMOHONAN LESEN ANJING194.76 KB