MENU

SYARAT-SYARAT PERMOHONAN LESEN ANJING

 

  1. Anjing mencapai umur tiga (3) bulan perlu mendapatkan lesen daripada Majlis Daerah Mersing.
  2. Jenis premis yang dibenarkan memelihara anjing ialah rumah kediaman sesebuah (Banglo - 2 ekor), rumah berkembar (Semi D - 2 ekor), Rumah Teres lot tengah atau lot tepi (1 atau 2 tingkat - 1 ekor), rumah teres lot hujung (Conner - 1 ekor).
  3. Jenis premis yang perlu mendapatkan pandangan jiran ialah rumah teres (1 atau 2 tingkat), lot tengah perlu mendapatkan pandangan jiran kiri dan kanan sahaja, rumah teres lot tepi dan lot hujung (conner) perlu mendapatkan kebenaran jiran kiri atau kanan sahaja.
  4. Pemohon perlu mengemukakan gambar anjing, gambar lokasi rumah anjing dan gambar sekitar  premis pemohon dengan menggunakan borang yang disertakan.
  5. Pemunya anjing perlu mengemukakan Sijil Kesihatan daripada Doktor/Pegawai Jabatan  Veterinar  Negeri Johor atau lain-lain Doktor Veterinar berdaftar. [Suntikan ubat pencegahan anjing gila (hydrophobia) kepada anjing peliharaan tidak diwajibkan].
  6. Jenis anjing yang tidak dibenarkan dipelihara ialah Akita, American Bulldog, Dogo Argentino, Fila Braziliero, Japanese Tosa, Neapolitan Mastiff, Pit Bull Terrier/American Pit Bull dan Stafford Bull Terrier.
  7. Anjing dari jenis Rottweiler tidak dilarang untuk dipelihara tetapi pemilik perlu mendapatkan kebenaran khas daripada Jabatan Veterinar Negeri Johor sebelum dilesenkan oleh PBT. Syarat mendapatkan kebenaran khas ini bagi permohonan baru sahaja. Bagi pemilik sedia ada yang telah mempunyai lesen boleh terus memperbaharuinya sehingga anjing tersebut mati.
Files: